вторник, 18 юни 2013 г.

НАЦИОНАЛЕН ФОРУМ „УЧИТЕЛЯТ В ИНОВАЦИИТЕ НА ПРЕДУЧИЛИЩНОТО ОБРАЗОВАНИЕ“

На 7 юни 2013 г в СУ “Св. Климент Охридски“ се проведе национален форум на тема: „Учителят в иновациите на предучилищното образование“. Форумът се организира от Българския национален комитет за предучилищно образование – ОМЕП, съвместно със СУ “Св.Климент Охридски“. Събитието уважиха проф.д-р Елена Русинова, председател на ОМЕП, проф. д.п.н. Виолета Борисова, Радка Славова – първият председател на ОМЕП в България, доц.д-р Данка Щерева, гл.ас.М.Сотирова от Софийски университет, много директори, учители, представители на медии, институции и неправителствени организации от София и от цялата страна.
Националният форум беше открит от проф. д-р Е. Русинова. Приветствие поднесе основателката на ОМЕП в България и първи председател на организацията г-жа Радка Славова.  С доклади и презентации участваха 24 лица.
Регионален комитет - Сливен беше представен от Ася Костова – учител в ОДЗ „Елица“. Г-жа Костова участва с доклад и презентация на тема: ‚Иновативни подходи за работа с родители на деца със СОП в детската градина“. Темата насочва вниманието към въвеждането на интегрираното обучение на деца със специални образователни потребности като едно от значимите законодателни нововъведения в българското образование. Това води до  създаване на нова образователна среда, прилагане на нови стилове на обучение,  специална подготовка на учителите, нов дизайн на обучението и в много от случаите нова архитектурна и технологична /подкрепяща/ среда. В разработката беше представен опит от  прилагане на целенасочени иновативни методи  за работа с родители на деца със специални образователни потребности за включване на децата в системно ресурсно подпомагане. Презентацията на Ася Костова предизвика голям интерес сред останалите участници във форума.







 

вторник, 11 юни 2013 г.

„Вълкът и седемте козлета"

   Постановката на куклен театър гр. Търговище „Вълкът и седемте козлета“ по  популярната приказка на Братя Грим беше изключително забавно приключение за децата в детската градина – от най-малките до най-големите. Многофункционалните декори, атрактивните кукли, музиката и професионалната игра на артистите  поддържаха интереса и настроението на публиката от началото до края на представлението. Спонтанни и искрени бяха  овациите и благодарностите на децата.











четвъртък, 6 юни 2013 г.

Група "Слънчова усмивка"

На  деня на Детето - 1 юни децата от Подготвителна „В” група „Слънчова усмивка“, освен международния детски празник, празнуваха и успешното  завършване на подготвителна за училище група. В празничния спектакъл” Объркана приказка” Снежанка от „Снежанка и седемте джуджета” търсеше своята приказка. Срещна по пътя си Богданка от популярната народна приказка, Червената шапчица и вълка, Бременските музиканти, Пипи дългото чорапче и други приказни герои. След дългото пътешествие в страната на приказките откри добрите джуджета и своя красив принц. Ролите пресъздадоха бъдещите първокласници, които като истински актьори впечатлиха публиката с артистичните, музикални и танцови умения, развълнуваха родители, близки и гости. Като при всяка раздяла имаше и сълзички и тъжни очички, но това настроение бързо отмина, когато родителите внесоха тортата и всички заедно се почерпиха. Истинско оживление настъпи, когато децата получиха своите фотоалбуми - спомен от всички случки и събития от 4 те години, прекарани заедно в детската градина.
Радостта от празника споделиха родители, близки и приятели на децата, както и бившите учители на групата – госпожа Иванова и Митева.

Госпожа Дюлгерова поздрави децата и им пожела „На добър час в училище”.