сряда, 27 ноември 2013 г.

ВКУСНАТА БИО – ГРАДИНКА /уроци от Природата за всички/

….във вкусната био – градинка твори задружна дружинка: земята, водата, дъгата, цветята, пчелите, децата
Уважаеми родители и приятели, искаме да ви разкажем за проекта,  по който ще работим. Вкусните био-градинки е солидарна мрежа за учене чрез преживяване и устойчив начин на живот
Вкусната био - градинка е образователна билково – зеленчукова градина, която ще създадем заедно с децата с родителите в двора на детската градина. По този начин теорията ще се превърне в житейска опитност и ценност за цял живот. Вкусната био - градинка ще бъде нашият образователен инструмент за „учене чрез преживяване“ и придобиване на трайни умения за здравословен начин на живот и позитивно общуване с Природата и околния свят.  
Най-ценната реколта  на вкусната био градинка ще са качествата, които очакваме децата да развият, докато с Ваша и наша помощ се грижат за растенията – любознателност, търпение, последователност, доброта, внимание, толерантност и любяща грижа към околните и Природата.
Градинката е прекрасен повод за родителите и учителите да хармонизират своите послания и усилия за възпитание и позитивно общуване с децата.  Ще играем заедно нова приключенска игра „Създавам, радвам се, споделям…света, за който мечтая“ и докато играем ще се научим как лесно, забавно и практично да създаваме хармония и красота на мястото, където живеем.
Мечтата на създателите на тази образователна практика е тя да докосне и обогати живота на всяко дете,  което живее в красивата ни Родина.
Уважаеми родители, може да участвате като доброволци, като партньори, съмишленици, дизайнери…Ако имате свободно време – елате заедно да се потрудим, ако имате домашно отгледани семена – донесете ги, ако имате ненужни съдове, в които да направим разсад, бали със слама или дървени палети за лехи – подарете ги!
Да подарим на децата това уникално приключение – Вкусната био  - градинка!

На страницата ни в сайта ще Ви информираме периодично за графика с дейностите. Не се колебайте да се включите –Вие, Ваши близки, приятели, всеки може да е полезен и всеки може да научи нещо и от нас!


понеделник, 25 ноември 2013 г.

'Детската градина – от другата страна на едно вълшебно огледало“


На 22 ноември, 2013 година в гр.Бургас се състоя тържествено отчитане на резултатите от националния конкурс  за добри педагогически практики на учители в системата на предучилищното възпитание и подготовка, организиран от Министерството на образованието и науката. В конкурса на тема „Детската градина – от другата страна на едно вълшебно огледало“ от област Сливен участваха 3 педагози. Нашата детска беше представена от Валя Узунова, която проведе ситуация с децата от групата по образователно направление ‚Математика“. В ситуацията Узунова показа интегриране на съвременни компютърни  технологии и работа с интерактивна дъска за усвояване на знания за ориентиране в пространството.  За своето представяне нашата учителка получи грамота, подписана от Министъра на образованието и науката проф.д-р. Анелия Клисарова. Това е поредното отличие за нашия екип, с  което много се гордеем.

четвъртък, 21 ноември 2013 г.

Децата и домашните любимци

Деца от ОДЗ "Елица" с гордост представиха пред своите приятели домашните си любимци в подредена фотоизложба в сградата на детската градина. Всички с интерес разглеждаха показаните животни, техните разнообразни представители и коментираха оживено това, което ги е впечатлило. Незабравима  за малчуганите ще остане срещата с ветеринарния лекар д-р Кожлиев от клиника "Привет". С подходяща презентация той въведе децата в света на животните. Разказа за грижите, лечението и любовта, с която се отглеждат домашните любимци. С вълнение и любопитство децата задаваха въпроси, на които получиха отговори подкрепени с интересни факти.

















сряда, 20 ноември 2013 г.

Дни на ненасилие



Екипът на ОДЗ "Елица"се включи в дните на ненасилие в училище /1-19 ноември/, в рамките на глобалната инициатива на Дружеството на Обединените нации в България за превенция на насилието срещу деца и младежи. В организирани занимания за изграждане на култура на мира и ненасилието, деца и учители решаваха казуси, разглеждаха илюстрации, гледаха куклени етюди, играха ролеви игри. Децата коментираха прояви на уважение и неуважение, обсъждаха що е насилие и прояви свързани с него над хора и животни. Припомниха си правата на децата според Конвенцията на ООН за закрила на детето. Родителите на децата от ОДЗ "Елица" изразиха своята съпричастност към инициативата, като се включиха в дискусия на тема: "Правата на детето, правилата в живота и семейството".



















вторник, 19 ноември 2013 г.

Спечелен проект !!!

Екипът на Фондация ЗАЕДНО ви информира, че на 10 ноември 2013 беше приключена процедурата по провеждане на Конкурс и  селекция на петте общински детски градини за участие в мини-проекти за създаване на интерактивни образователни градинки от нов тип: "Вкусна образователна био-градинка", който се проведе в рамките на проект: "Солидарна мрежа на вкусните образователни био-градинки в България" с финансовата подкрепа на Конфедерация Швейцария чрез Фонд за реформи, свързани с участието на гражданското общество”. в периода 1 август 2013 – 31 юли 2014.
 
В конкурса се включиха 98 кандидати от 69 населени места.
Впечатлени сме от големия брой мотивирани и качествени кандидатури на детски градини от цялата страна.
Пет-мини проекта за създаване на нови вкусни образователни био-градинки ще бъдат подкрепени в:
  • ОДЗ 2 "Звездица-Зорница", гр. Бургас
  • ОДЗ 13 "Детска радост", гр. Варна
  • ЦДГ 15 "Незабравка", гр. Видин
  • ЦДГ "Таня Савичева", гр. Пловдив
  • ОДЗ "Елица", гр. Сливен

17 ноември - ден на почит на жертвите по пътищата

Децата от ОДЗ „Елица” изразиха своята почит към жертвите по пътищата, като демонстрираха знания и умения в практически ситуации по БДП. В продължение на няколко седмици слушаха разкази, учиха стихове и пяха песнички за пътните знаци и светофара. Малчуганите се състезаваха в игри по безопасност на движението, управляваха по пътното платно на ситуираното кръстовище в кабинета по БДП своите превозни средства, като спазваха светлините на светофара, пътните знаци и правилата за безопасно поведение. "Майки с бебета" внимателно преминаваха по пешеходните пътеки под зоркия поглед на „служител от КАТ”. Играха образователни компютърни игри, сглобяваха пъзели и отбелязваха правилно и неправилно движение на пешеходците в картинки.
Надяваме се, че децата на ОДЗ "Елица" и техните родители ще допринесат за безопасността на пътя със своето отговорно отношение и поведение!



В "Дните на пешеходна безопасност" през последната седмица на месец октомври децата от всички групи участваха в практически ситуации за упражняване правилата на безопасно поведение на пътя.


Макетът на звуковия светофар предизвика голям интерес дори и сред  по-малките деца







Образователните компютърни игри подпомагат децата да затвърдят знанията за пътните знаци и за светофара.





Най-големите деца, бъдещите първокласници натрупаха много знания за правилата  на пътя - като пешеходци и пътници в превозно средство






Всички деца знаят, че на пътя трябва да са  с мама и тате и да ги държат здраво за ръката!