сряда, 18 февруари 2015 г.

Резилианс

На 11 февруари по плана за квалификационната дейност на детската градина проведохме поредната квалификационна форма – семинар на тема “Резилиансът – нов подход във възпитанието на човешката безопасност“. Темата е изключително актуална и представлява интерес за колегията.
Във връзка с темата на 17 февруари се проведе интерактивно обучение за родители с представител на  Дирекция „Пожарна безопасност и защита на населението“- гр. Сливен.
Целта на обучението беше  родителите да си припомнят основните мерки за действие и защита в различни критични ситуации: пожар, земетресение и наводнение.
Формирането на адекватно поведение при бедствени ситуации е част от цикъла на обучение, който се провежда  и  с децата  в програмата    „Бедствия, аварии и катастрофи“. Изграждането на Резилианс  у децата като ефективен  подход на  поведение в критична обстановка, се осъществява чрез модела – „АЗ ИМАМ“, „АЗ СЪМ“, „ АЗ МОГА“. Приложението му в образователната среда развива социалните умения за устойчивост, общуване и самоконтрол в житейски и природни кризи.
Инициативите се реализират по плана на Методическо Природо - математическо обединение .
Предстои открита практика на тема "Резилианс" в Подготвителна група 6 годишни. Целите са насочени към:
Формиране на Резилианс у децата при природни бедствия с помощта на модела: „Аз имам”, „Аз съм”, „Аз мога” за преодоляване на критични ситуации и опазване на здравето и живота като ценност.
Осъзнаване и осмисляне на правила за безопасност при природните бедствия наводнение, земетресение, пожар и гръмотевична буря за овладяване на емоциите: паника, страх и несигурност.
Прилагане на компютърни информационни технологии и работа с интерактивна дъска за стимулиране на Резилианс у децата в предучилищна възраст.










вторник, 17 февруари 2015 г.

Можем да бъдем добри!



На 17 февруари в детската градина отбелязахме Международния ден на добротата. Идеята на празника беше насочена към това, децата да разберат силата на  думите: „моля”, „благодаря”, „извинявай“,  и че те могат да правят вълшебства.
Драматизацията на приказката  „Нежни вълшебства”,  песничките и стихчетата за усмивката, доброто и надеждата, както  и намесата на добрата фея Добромила помогнаха да се стопли сърцето на героинята - Злостория и тя разкаяна потърси тяхното приятелство.
Празникът подготвиха и реализираха учителите от Методично обединение по Български език – Василева, Гроздева, Манчева, Бакърджиева и деца от ПГ 5 А и ПГ 5 Г групи.
















вторник, 10 февруари 2015 г.

"Болен здрав носи"

Актьорите от театър "Чар" гр. Пловдив представиха  по атрактивен начин познатата история за хитрата лисица и глупавия вълк. Многото комедийни ситуации, подходящи народни костюми, автентичен диалог, декор и фолклорна музика предизвикваха искрения смях на децата. Покрай смеха децата имаха възможност да се докоснат до неизчерпаемия извор на хумор и мъдрост, какъвто е българския фолклор.