петък, 27 ноември 2015 г.

Ден на християнското семейство



На 23 ноември 2015г. децата от група „Патиланско царство“ отпразнуваха Деня на християнското семейство с техните учители, баби, майки и приятели. Семейството е ценност, съумяла да съхрани народността и духовността ни през годините. С интерес децата слушаха за  мъдростта и красотата на този български празник.  Със стихотворения, песни и игри за приятелството,  заявиха обичта си към близките си,  разказваха за  народните традиции,  свързани с този ден. Истинска изненада за бъдещите първокласници  бяха „сърцата“ с пожелания, които откриха във вълшебната кутия и залепиха на „дървото на приятелството“. По стара българска традиция всички си хапнаха от вкусната погача за здраве  и късмет.













ЮБИЛЕЙНА СРЕЩА НА БНК ОМЕП



Във връзка с 30 годишнината на ОМЕП в България на 26 ноември във ФНПП - гр. София се проведе Юбилейна среща с представители на регионалните комитети от страната. Официални гости на събитието бяха: госпожа Радка Славова и проф. Иван Димитров - първите президенти на ОМЕП в България, проф. Димитър Гюров – декан на ФНПП, проф. Виолета Борисова – секретар на БНК, доц. д-р Розалина Енгелс, преподаватели от катедра Предучилищна педагогика. Проф. д-р Елена Русинова – председател на БНК ОМЕП приветства гостите и изказа удовлетворението си от инициативите на ОМЕП във връзка с 30 годишния юбилей, които отразяват достойно постиженията на организацията на национално и международно равнище. Проф. Елена Русинова изказа благодарност към ръководителите на образователни институции за подкрепата им за инициативите на ОМЕП и подчерта, че членовете на организацията в страната са дали своя достоен принос за очертаване на националните приоритети в предучилищното образование и неговото популяризиране в страните членки на Световната организация.
Радка Славова – първият председател на ОМЕП в България с вълнение сподели с участниците в срещата за създаването на организацията в България, за началото, за трудностите, предизвикателствата, вдъхновението. България е приета за член на Световната организация по предучилищно образование на 14 май 1985 година на заседание на ОМЕП в Мадрид след три годишен изпитателен период. Приоритет в дейността на Българския национален комитет е бил да се създадат съвременни  условия за развитие на децата от предучилищна възраст, грижата за благополучието им, защита на техните права, качествено образование, както и достъп на учителите до съвременни образователни технологии. Проф. Димитров  също подчерта огромното значение на членството на България в ОМЕП, което е дало тласък на научните работници в сферата на предучилищната педагогика за създаване на концепция за предучилищното образование – с нови възгледи и разбирания за ролята на ранното детство в цялостното развитие на личността.
Проф. Димитров, г-жа Радка Славова и проф. Русинова бяха отличени като почетни президенти на БНК ОМЕП с грамота, почетен знак и златна значка за своя ценен принос в създаването и развитието на организацията. Тя изрази своето задоволство от факта, че всички световни и европейски президенти на ОМЕП са посещавали нашата страна по различни поводи. „Това, което ни обединява в нашата работа са децата, творчеството и желанието ни за по-доброто им бъдеще“ - сподели също председателят на организацията.
С грамота и юбилейна марка на БНК ОМЕП  за своя принос в развитието на предучилищното образование бяха удостоени:  г-жа Йорданка Фандъкова - кмет на София, г-жа Ваня Кастрева - зам.министър на образованието и науката, г-жа Янка Такева - председател на СБУ, г-жа Ваня Трайкова - гл. експерт в МОН.
Дина Димитрова, старши експерт по ПВ в РИО - Сливен и председател на РК ОМЕП - Сливен, бе удостоена с грамота за забележителен принос в дейността на БНК ОМЕП и юбилейна марка. Ирина Дюлгерова, директор на ОДЗ „Елица“ - Сливен и Галина Николова, директор на ЦДГ „В. и Х. Папазян“ - Сливен, бяха наградени с грамота за активно и ползотворно сътрудничество в дейността на БНК ОМЕП и юбилейна марка.
Музикалният поздрав на студент от Катедра Музика и разрязването на юбилейната торта бе емоционален завършек на събитието.










сряда, 25 ноември 2015 г.

Сливенско хоро


Представяме рисунките на децата от Подготвителните групи за конкурс на тема
 "Сливенско хоро"





















понеделник, 23 ноември 2015 г.

Седмица на правата на децата



По идея на  Съвета на децата с подкрепата на Държавната агенция за закрила на детето  в дните от 16 до 20 ноември екипът и децата на ОДЗ „Елица“ се включиха в „Седмица на правата на децата“. Инициативата е посветена на 26-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на децата, която се отбелязва на   
                                                           20 ноември – петък.  
В организирани занимания с помощта на разнообразни  интерактивни материали, занимателни игри, мултимедийни презентации, приказки, песни  по интересен и забавен начин малчуганите си припомниха правата на децата, според Конвенцията на ООН за закрила на детето. Тя е първият юридически обвързващ международен документ, утвърждаващ човешките права на всички деца и променил начина, по който се гледа на децата – като на човешки същества с обособени права, а не пасивни обекти, нуждаещи се само от грижа и благотворителност.

По време на ситуациите децата коментираха познатите им права - на подходящи битови условия, безплатно обучение, правото да грешат, но и да се учат от грешките си, на  медицинско обслужване и  подходящи грижи от възрастните: родители и учители. Обсъдени бяха - правото на децата да разговарят на собствения си език, да изразяват свободно своето мнение.  Запознаването на децата с техните права и задължения ги улеснява при: овладяване на навици да бъдат самостоятелни; поемане на отговорност за своите действия; осъзнаване, че разнообразието и различието трябва да се уважават.