четвъртък, 31 март 2016 г.

"Алиса в страната на чудесата"




"Алиса в страната на чудесата" - темата на откритата педагогическа практика, която днес старши учител Д.Златева проведе с децата от Подготвителна група 6 годишни "Веселата къща". Практическата ситуация беше продължение на проведената вътрешна квалификация, свързана с педагогиката на творчеството, която учители от методическо обединение "Педагогическо взаимодействие представиха теоретично пред колегията.
Целта на откритата практика беше  да се покаже приложението на методически похвати и техники за решаване на задачи с творчески характер; да се  активизира творческия опит за изразяване на фантазни хипотези и описание на образи. Златева умело мотивира  децата  за предстоящата дейност с представяне на мултимедийна презентация по приказката 'Алиса в страната на чудесата". Главната героиня по време на своето пътешествие срещна различни препятствия, а в сюжетната линия бяха включени разнообразни творчески задачи, които децата трябваше да решат, за да и помогнат да ги премине и да излезе от тайнствения замък.
В хода на ситуацията педагозите видяха на практика похватите: обратно координиране в картина, обратно координиране в словесен план, похвата преувеличение и преумаление, аглутинация, фантазен бином, визуално реорганизиране на възприятийна форма, изразяване на фантастична хипотеза. Тези похвати бяха демонстрирани чрез различни игри, които отключиха креативността на децата. Станахме свидетели на невероятно оригинални  отговори, съчиняване на стихчета, асоциацииране, измисляне на приказки, одушевяване на предмети, генериране на алтернативни предположения и др. Децата откликваха  отзивчиво и емоционално на всяка задача, чувстваха се част от фантазната приказка, стремяха се да помогнат на Алиса да премине препятствията. Надпреварваха се да дават различни идеи как да се върне Алиса в началото на приказния сюжет.
В самостоятелната задача момичетата отново развихриха своето въображение и декорираха медальони в различни цветови съчетания, а момчетата  си сглобиха и оцветиха модел на вълшебна птица. В магазинчетата за усмивки пък всеки можеше да си изработи усмивка и да я подари на приятел.













вторник, 22 март 2016 г.

Практическа ситуация


На 21.03.2016  се проведе открита практика на тема „Приложение на идеите на Валдорфската педагогика  чрез изработване на кукли от природни материали и включването им в театрализирани етюди“. Практиката беше реализирана от екипа на методично обединение „Естетически дейности“, а участници бяха деца от подготвителна за училище група „Патиланско царство“, ПГ5А „Мечо Пух“ и II б група „Шарен свят“. Целта на практическата ситуация беше децата да откриват подходящи материали и елементи от природата, от които да изработват различни играчки и използвайки въображението си да ги включват в театрализирани етюди.
В хода на ситуацията децата бяха въведени в темата чрез ситуиране на горска обстановка. „Попаднаха“ в една чудна стара и необикновена къща, на чийто прашен, потънал в паяжини таван откриха тайни съкровища, скрити в стари, скърцащи куфари и скринове. Педагозите / Кичукова, Станева, Славова, В.Димитрова / умело разиграха няколко съчинени истории, използвайки предварително изработени играчки „самоделки“, за да покажат  пред децата тяхното приложение. К. Станчева озвучаваше ситуацията с автентични звуци и мелодии. Малчуганите с вълнение и интерес наблюдаваха раздвижването на куклите – метлата и кратунката се превърнаха в баба Яга, царевичния кочан - в  ревливо бебе, ябълката – във внучка, клечките, шишарките и камъчетата също се превърнаха в герои от приказки. С нетърпение децата очакваха игрите - използваха изработените играчки, фантазираха нови истории и ги разиграваха с наличните кукли. С интерес влизаха в различни роли, партнираха си в новосъздадени игрови ситуации, забавляваха се и толкова се вживяха в ролите си, че не искаха играта  на този странен таван да свършва…

Убедете се сами ..........




































вторник, 15 март 2016 г.

Храбрият оловен войник

Храбрият оловен войник - Спектакъл откровение, който разкрива вечните истини за човешкия живот - за любовта и верността, за силата да отстояваш себе си, за доброто, което въпреки всичко съществува......