петък, 20 май 2016 г.

В света на приказките

Децата от подготвителните групи – „Мечо Пух“ и „Слънчова усмивка” представиха едни на други драматизиции на приказката „Жаба Мързелана” и
поемата „Хубавец”.  По този забавен начин отбелязаха
седмицата на детската книга. Малките артисти бяха облечени с красивите сценични костюми. Играта им, песните и слънчевите усмивки на децата заредиха публиката с положителни емоции и весело настроение.


петък, 13 май 2016 г.

„Дворец от сладолед”



Приказката на Джани  Родари „Дворец от сладолед” беше поводът, който събра двете  подготвителни за училище групи - ПГ6 „А” гр.- „Веселата къща ” и ПГ6 „Г” гр. – „Патиланско царство” съвместно да се включат в  седмицата на детската книга. Децата от ПГ 6”Г” гр. се изявиха като актьори и представиха забавни случки с  хумористичен сюжет, демонстрирайки отлични езикови умения за водене на диалог. След това всички се пренесоха в приказната страна на фантазията  и станаха герои от сладоледената  приказка. Цялото приключение се  превърна в забавна игра, защото децата изпробваха уменията си за работа с интерактивна дъска, измисляха своя приказна история с помощта на фантазния бином – похват за развиване на творческото мислене, който те вече добре познават и са използвали в други езикови занимания. Бъдещите първокласници от двете групи се надпреварваха при измислянето на фантазните случки и така демонстрираха развити речеви умения да съставят устно изложение по нагледна опора.  Срещата на децата по случай седмицата на детската книга  беше изключително забавна и развлекателна!













Състезание в група "Шарен свят"



На 12.05. в двора на детската градина, на площадката по БДП децата от група „Шарен свят“  застанаха в оспорвано състезание със своите родители. Целта на  двубоя беше в забавни игри да се приложат знанията и уменията за безопасно движение по пътищата. За спазването на правилата за движение по пътищата следеше ст. сержант П. Петков - баща на Диман, както и жури в състав: Ирина Дюлгерова -директор на ОДЗ „ Елица“ и родителите на Симеон и  Теодора. Децата и родители участваха като равностойни състезатели в игрите – преминаване на кръстовище, спазвайки светлините на светофара, пресичане на кръстовище, регулирано от регулировчик на пешеходци и водачи на автомобилии тротинетки. Малките многознайковци затрудниха своите родители с гатанки и въпроси. За доброто настроение на състезанието допринесе подходящото музикално оформление, песните на децата и стихчетата, свързани с правилата на движение. За заслужената победа децата получиха от г-жа Дюлгерова чудесна награда – тротинетка, а на родителите бяха връчени шеговити свидетелства за „правоуправление на децата“.








вторник, 10 май 2016 г.

Заедно от детската градина



На 9 май проведохме  работна среща за обсъждане на дейностите по инициативата „Заедно от детската градина“ на територията на област Сливен. Този проект,  в който е включена нашата детска градина ще се реализира с подкрепата на УНИЦЕФ  България, с цел изграждане на приобщаваща среда за деца със специални образователни потребности в детските градини. В работната среща  взеха  участие г-жа Джералдин Сканлън, международен консултант към УНИЦЕФ, Сн.Радева и М.Янкова – консултанти по проекта, както  и педагозите от ОДЗ „Елица“. Обсъдиха се възможностите и предизвикателствата пред създаването на приобщаваща среда в детските градини, добрите практики в досегашната ни работа, както и идеи за създаване на родителски групи в помощ на включващото образование.



четвъртък, 5 май 2016 г.

Седмица на детската книга -втора възрастова група



По повод седмицата на детската книга и инициативата на Министерството на образованието и науката за прилагане на образователни технологии за стимулиране на речевата активност и общуването на деца от предучилищна възраст на 4 май 2016г. децата от вторите групи     „Шарен свят“ и „ Веселушка“ представиха театрализация на приказките „ Трите пеперудки“,        „ Трите хубави думички“ и „ Кравайчето“. Децата се потопиха в света на приказните герои, изявиха се като талантливи артисти, радваха се на чудесните изяви на своите приятели. За всички днес беше един прекрасен празник!