четвъртък, 22 декември 2016 г.

Коледни вълнения в група "Веселушка"



На 21 декември със своя празник „Коледни вълнения”, децата от група „Веселушка” пресъздадоха някои от народните традиции и обичаи за Бъдни вечер и Коледа. Припомниха ни за топлите отношения в патриархалното българско семейство, традициите в подреждането на трапезата за Бъдни вечер. Децата показаха с какво вълнение са посрещани коледарите във всяка къща и колко важни са били техните  наричания за здраве, берекет и плодородие.
 Красивите народни носии, с които бяха облечени всички деца от „Веселушка“, народни песни и танци на децата, стоплиха сърцата на  родители  и гости и създадоха настроение за предстоящите светли празници.















сряда, 21 декември 2016 г.

С математиката съм на "вие"....


На 17 декември проведохме поредното обучение на педагогическите специалисти в ДГ "Елица". Темата на квалификацията беше: "Теоретико - множествен подход при изучаване на числата до 10 и действията с тях". Лектор беше проф.Петрова от Шуменски университет "Епископ Константин Преславски", Департамент за информация, квалификация и продължаващо образование - гр.Варна. Квалификацията беше изключително полезна за педагозите в практически план. Проф. Петрова акцентира  върху методиката на преподаване на математическите знания в детската градина. Засегнати бяха теми, свързани с множествата и операциите с тях, сериация и класификация на предмети, геометрични знания, аритметични действия, решаване на текстови задачи и др., които са от съществено значение при  подготовката на децата за училище и създаване на траен интерес към математиката.



събота, 17 декември 2016 г.

Истории край огнището




    

                           На коледния празник „Истории край огнището“ на група "Мечо Пух" родители и гости, затаили дъх се докоснаха до вълшебството на българското народно творчество, народната мъдрост и фолклор. Малките таланти с артистично майсторство драматизираха  български народни приказки: „Сливи за смет“, „Мързеливите снахи“, „Мързелан и Мързеланка”. Веселите случки на героя от българските приказки, който винаги ни завладява с остър ум, хитрост и благородство – Хитър Петър, създаде много закачливо настроение. Талантливите актьори с въодушевление и много емоции се превъплащаваха в ролите, пресъздаваха с присмех мързела и лентяйството. Чрез преживяванията си усетиха, че на този свят няма нищо по‐ценно от майчината любов, приятелството, трудолюбието, упоритостта. Споделиха, че най‐щастливите мигове са тези, когато сме единни и всички заедно създаваме красота.
                           Съпътстван с  много веселие, закачки, задявки, песни и танци, празникът се превърна в един чудотворен извор на българския фолклор! За автентичността на българското народно творчество допринесоха и красивите тракийски и шопски носии, с които децата бяха облечени. А украсата в музикалния салон допринесе за създаване  на усет за  коледен дух и вълшебства.