понеделник, 25 март 2013 г.

ДЕСЕТ ВАЖНИ ПРАВИЛА ЗА ПРЕДПАЗВАНЕ ОТ ПОЖАР В ДОМА


1.    Огънят не е за детска игра. Не играйте с кибрит и запалки. От тях лесно пламват дрехите, косата, пердетата, мебелите.

2.    На печката, и близо до печката не оставяйте играчки, хартии и други предмети. Стойте далече от печката. Може да се изгорите.

3.    Скарата, котлонът, печката и ютията са полезни уреди за хората, НО СА ОПАСНИ ЗА МАЛКИТЕ ДЕЦА. Не ги включвайте сами, когато около вас няма големи хора, които да ви напътстват.

4.    Ако сте сами у дома и избухне пожар, не се опитвайте да гасите. НЕ СЕ СКРИВАЙТЕ ПОД ЛЕГЛОТО, В ГАРДЕРОБА ИЛИ НА ДРУГО СКРИШНО МЯСТО – НЯМА ДА ВИ НАМЕРЯТ, А ТОВА Е МНОГО ОПАСНО. Трябва много бързо да изтичате навън и да кажете на някой възрастен човек за станалата беля. Потърсете помощ от големите.

5.    Съобщете на възрастните хора и тогава, когато видите, че някое друго дете си играе с огън или други опасни неща. Така постъпват умните деца – по този начин ще предпазите приятеля си от опасността, която го заплашва.

6.    Пламъците на огъня  са  интересни, но са много опасни и много бързи. Веднъж лумнали, те не се спират лесно. Стават все по-големи и запалват всичко,  до което се докоснат.

7.    Димът от огъня също е много опасен. Пречи на хората да дишат свободно. Хората и животните се задушават от дима.

8.    Бомбичките, пиратките, бенгалският огън и ракетите са много красиви, но могат да бъдат много страшни. ТЕ ИЗБУХВАТ, ГЪРМЯТ И ГОРЯТ. Запалват предметите, върху които падат. Могат да наранят децата. Могат да причинят болка.

9.    Големите хора знаят, но и децата също трябва да знаят и да помнят, че ТЕЛЕФОНЪТ ЗА ПОЖАР Е 160, СЪЩО И ТЕЛЕФОН 112. И през деня, и през нощта, пожарникарите дежурят и са готови да ви помогнат. Само трябва да им съобщим.

10.  Пожарникарите знаят как да влязат в горящата стая. Те знаят и могат да спасят домашните любимци. Знаят как да загасят пожара. Те са силни, смели и добри – ще ви помогнат.

Няма коментари:

Публикуване на коментар