петък, 6 март 2015 г.

Приложни техники



Днес, 6 март  проведохме практическа ситуация с деца от всички възрастови групи. На ситуирана седянка, организирана от учителите, малчуганите се потопиха в света на изкуството чрез пресъздаване  на български народни традиции и обичаи. Запознаха се с дейности, характерни за времето на техните баби и дядовци – предене на вълна, плетене, навиване на прежда с мотовилка, приготвяне на чеиз. Чрез интересната драматизация на приказката „Галена Богданка”, децата сами достигнаха до поуката: „Който не работи, не трябва да яде”. В ролята на героите от приказката като истински артисти влязоха М.Станева, Г.Славова, В.Димитрова, Р.Кичукова, Д.Узунова. За атрактивното изпълнение помогнаха изработените от тях кукли от дървени лъжици, а за музикалното оформление на драматизацията и седянката се погрижи К.Станчева.
Създадената битова среда – на мегдана, настроението  и положителната нагласа мотивира децата да се включат в практически дейности за изработване на изделия от вълна, чрез техниката „тепане“. Неусетно се запознаха с традициите и обичаите на българите. За големи и малки преживяното се превърна в празник на духа и традициите.
Планираната ситуация - практикум беше онагледяване на проведената квалификация на тема: „Приложното изкуство и развитието му във всички възрастови групи”. Педагозите от Методическо обединение ‚Естетически дейности“ запознаха колегията с нови техники на работа в приложното изкуство за деца – тепане на вълна, мраморна хартия /ебру/, рисуване с изтъргване. В практическата част всеки член на екипа имаше възможност да изработи свое изделие, прилагайки някоя от новите техники.





























Няма коментари:

Публикуване на коментар