сряда, 27 април 2016 г.

В страната на вълшебника от Оз



 
      Днес г-жа Костова - учител в ОДЗ "Елица"проведе с децата от Подготвителна група пет годишни „Слънчова усмивка” открита педагогическа практика на тема  „В страната на вълшебника от Оз”. Практическата ситуация беше продължение на проведената квалификация – „Формиране на емоционална интелигентност в детската градина”, представена от учителите, от методическо обединение – Български език и литература, социален свят и игрова култура.
       Целта на откритата практика беше – стимулиране на емоционалнатата интелигентност и чувствителност при 5-6 годишните деца; развиване на способност правилно да насочват и контролират собствените си чувства.
        Героите от детския роман „Вълшебникът от Оз” - Дороти, Плашилото и Тенекиеният дървар впечатлиха  децата с желания си да получат дом, ум, сърце и смелост и ги мотивираха за предстоящата дейност. Позициите в спектъра „добро – зло” на двете приказни героини: Добрата магьосница от Севера и Злата вещица от Запада послужиха за основа на развитието на ситуацията. Децата „поправиха” грешните представи на Злата вещица, уверени и защитени от добрата „магия“ на Магьосницата от Севера.
         В хода на ситуацията г-жа Костова използва методите – беседа, мозъчна атака, тематична песен, театрализирана игра  и ИКТ за онагледяване на познавателни ситуации, методът на емоционално -  цветови аналогии. Децата различаваха чувства и емоции по визуален пример и слухово описание. Оценяваха собствените си чувства и емоционални реакции с помощта на емотикони. Г-жа Костова даде възможност на всяко дете да уточни представите си за различните човешки чувства и емоции, насърчаваше  ги да проявяват към другите толерантност, съпричасност, търпение и уважение. Забавлявайки се, децата обогатиха личностния си опит с качества, необходими за предстоящи житейски ситуации.
      











Няма коментари:

Публикуване на коментар