четвъртък, 27 октомври 2016 г.

„От миналото до наши дни”



На 26 октомври, Димитровден - празник на град Сливен - бъдещите първокласници от ІV – А подготвителна група посетиха Регионалния исторически музей. Децата имаха възможност да разгледат експозиции от предмети, материални  и културни ценности, свързани с историята, бита и живота на населението от Сливенския край от миналото до наши дни. Интерес предизвикаха предмети и накити, изработени от животински кости, бронзови пластики, статуетки, съдове, медицински и занаятчийски инструменти, земеделски сечива. 
Изключително вълнуващо беше за децата да разгледат намерената в "Долината на тракийските царе" -  златна маска, златен пръстен-печат, сребърни ритони, сребърен шлем. Опознавайки музея и съхраняваните в него предмети, децата неустно се запознаха с нови за тях професии – археолог и  реставратор. Научиха, как археолозите откриват под земята безценни съкровища и как сръчните ръце на реставраторите подреждат намерените късчета внимателно, за да достигнат до нас в същия вид,  в който са били използвани.
             Децата от група „Мечо Пух” впечатлиха екскурзовода в музея със своите знания, любознателност и нескрит интерес към миналото на траките, обитавали нашите земи. Това е първата инициатива за групата, свързана с историята на Сливенския край. Предстои посещение на Къщата на Сливенския бит, къщата – музей на Хаджи Димитър, Музей на текстилната индустрия и крепостта „Туида“.

























Няма коментари:

Публикуване на коментар