вторник, 12 декември 2017 г.

Детско селище - мини проект


На 12 Декември членовете на Методическо обединение „Естетически дейности“  организираха творческо ателие във връзка с дейности по двугодишен мини-проект „Детско селище“. Съвместно с деца от втора, трета и четвърта възрастови групи бяха изработени къщички от камък, дърво и други природни материали.
Целта на проекта е натрупване на теоретичен и практически опит  у децата – учене чрез преживяване. В презентации им  бяха представени  разнообразни къщи от миналото, настоящето и бъдещето, къщи в различен стил – горска, вълшебна, приказна, къщи – „Ягодка“, „ Автомобил“, „ Охлюв“, къщи от глина,  слама,  тухли,  камък,  стъкло.  Децата различаваха и назоваваха различни материали, техники, възхищаваха се на естетиката на интериора, помечтаха си да живеят в къща по свой стил. В творческото ателие се съчетаха разнообразни материали и техники.  Със сръчните си ръчички децата от подготвителна група „Весели звездички“ изрязаха и украсиха след прегъване хартиена „Коледна къщичка“, някои се заеха с украсата - залепиха камъчета и шишарки за покрива на „Къщата на каменната кралица“.  Децата от втора група „Патиланци“ залепиха  прозорчета, покривче и коминче на глинена „Къщичка на патиланците“, оформиха градинка, оградка, поставиха стълбичка за малък палавник.  Децата от подготвителна група „Шарен свят“ направиха „Горска къща“ от тиква, мъх, шишарки и камъчета, добавиха гъбки, оградка, алея за Горското човече както и „Извънземна къща“ от тиква, камъчета и други  природни материали.
Изработването на къщичките стимулира и словесното творчество на децата. Те измислиха герои, истории, случки. Накрая си пожелаха отново да участват в такова  приключение и през лятото да направят около дърветата в двора малки приказни къщички. 




















Няма коментари:

Публикуване на коментар