петък, 14 декември 2018 г.

Коледна работилничка - открита практическа ситуация


На 13 декември членовете на  методическо обединение „Естетически дейности“ проведоха открита практика пред колегията на ДГ „Елица“.  Интегрираната ситуация по образователните направления - Социален свят,  Изобразително изкуство и Конструктивни дейности беше насочена към: Насърчаване на проявите на: съпреживяване, себеизразяване и лична интерпретация в състояние на напрежение и неизвестност;  обогатяване  опита на децата чрез изпробване на различни стратегии за социално приемливо и подходящо за случая поведение; мобилизиране на творческия потенциал и спонтанна изява чрез различни средства на изкуството; проява на зрялост при вземане на решения от творчески характер.
Мотивационен момент за въвеждане на децата в темата беше появата на Снежанка, видимо много разстроена.  Угаснала е нейната светлина, която свети винаги, когато е щастлива. Децата  опитваха  да отгатнат причината за притеснението на Снежанка, свързваха със своя опит, споделяха свои преживявания. Предложиха  начини за справяне с проблема – да нарисуват картичка или картина, да я прегърнат,  да й изпеят песен за чувствата, да потанцуват с попмпони на весела музика и др.
Сами малчуганите достигнаха до верния начин – да попитат и разберат от нея какъв е проблема, случило ли се е нещо, и изразиха  готовност да помогнат. Оказа се, че Снежанка и джуджетата са пропуснали  да приготвят подаръци за най-малките деца от яслата и сега не знае как да постъпи. Децата предложиха да направят коледна работилничка и да заместят джуджетата. Довършиха с голямо старание подаръците, които Снежанка и джуджетата бяха започнали: планираха, подреждаха, лепиха  апликации със салфетки, клечки,  плат, памук и др. , подредиха  и залепиха  гирлянди от тампони, изработиха  играчки за елхата.  Изразиха  своето задоволство от свършената работа, изпитаха  положителни емоции и радост от това, че „Снежанка отново свети“. А тя прегърна и погали всяко дете за благодарност. Накрая всички участваха в подаряването на подаръците в двете яслени групи и поздравиха  малките с песен.
Така неусетно децата  трупат опит и разбрират, че е нужно да споделяш, когато имаш проблем, да търсиш помощ и подкрепа, че е важно да можеш да вземаш решения, че, за да се чувстваш щастлив е нужно да помогнеш на приятел, да си съпричастен!
В практическата ситуация взеха участие деца от различни възрастови групи в детската градина.


















Няма коментари:

Публикуване на коментар