понеделник, 23 ноември 2015 г.

Седмица на правата на децата



По идея на  Съвета на децата с подкрепата на Държавната агенция за закрила на детето  в дните от 16 до 20 ноември екипът и децата на ОДЗ „Елица“ се включиха в „Седмица на правата на децата“. Инициативата е посветена на 26-годишнината от приемането на Конвенцията на ООН за правата на децата, която се отбелязва на   
                                                           20 ноември – петък.  
В организирани занимания с помощта на разнообразни  интерактивни материали, занимателни игри, мултимедийни презентации, приказки, песни  по интересен и забавен начин малчуганите си припомниха правата на децата, според Конвенцията на ООН за закрила на детето. Тя е първият юридически обвързващ международен документ, утвърждаващ човешките права на всички деца и променил начина, по който се гледа на децата – като на човешки същества с обособени права, а не пасивни обекти, нуждаещи се само от грижа и благотворителност.

По време на ситуациите децата коментираха познатите им права - на подходящи битови условия, безплатно обучение, правото да грешат, но и да се учат от грешките си, на  медицинско обслужване и  подходящи грижи от възрастните: родители и учители. Обсъдени бяха - правото на децата да разговарят на собствения си език, да изразяват свободно своето мнение.  Запознаването на децата с техните права и задължения ги улеснява при: овладяване на навици да бъдат самостоятелни; поемане на отговорност за своите действия; осъзнаване, че разнообразието и различието трябва да се уважават.



















 



 


Няма коментари:

Публикуване на коментар