понеделник, 20 юни 2016 г.

Мисия учител




На 19 юни, 2016 година в най-голямата зала „Арена Армеец“ 12 хиляди учители се събраха в София на Първи национален събор, наречен "Мисия учител". Така се възобновява една традиция, започнала в Стара Загора през 1868 година. Тогава се взима взима решение, там където е възможно на мястото на килийното обучение да се въведе взаимо - учителния метод, прави се опит да се уеднакви учебното съдържание.
Основната цел на Националния събор, бе да се говори за образованието, да  се утвърди ролята на учителя, неговия престиж.
         Изпълнение на живо от гайдари даде начало на събора, а след това образователният министър покани президента Росен Плевнелиев да открие събитието. В емоционално слово държавният глава призова - образователната реформа да бъде поставена в центъра на общественото внимание и припомни, че тя е стратегически приоритет за държавата. Президентът  се обърна към присъстващите: "Учителите сте хората, които в най-голяма степен определяте бъдещето на България. Благословени сте с професията си. Поклон пред вашата мисия за просветена, образована и модерна България". Словото му беше съпътствано с аплодисменти.
Министър Кунева открои сред основните проблеми пред образователната система -  демографската криза, водеща до закриване на цели училища; ранното отпадане от училище; големия брой деца, чийто майчин език не е българският; отсъствието на много родители от процеса на порастване на децата им и разтварящата се разлика между профилираните гимназии в големите градове и други гимназии.
Столичният кмет Йорданка Фандъкова призова в своята реч за по-голямо признание за работата на учителите. Зам.-министърът на образованието  Диян Стаматов обясни новостите в образованието след 1 август.
Няколко учители, от различни сфери на образованието говориха за проблемите в тяхната работа.
Настроението на събора поддържаха  телевизионни водещи Мария Игнатова и Димитър Рачков, както и изпълненията на рок-групата "Легендите", изпълняваща популярни хитове от близкото минало.
Съборът завърши с "Върви, народе възродени!" в изпълнение на детския хор към Националното музикално училище "Любомир Пипков".












Няма коментари:

Публикуване на коментар