сряда, 27 юни 2018 г.

Малка книжка за голямо приятелство


На 26 юни проведохме инициатива „Традиции и празници в България“,  насочена към насърчаване уважение към различията.  Участваха деца от всички възрастови групи. Гости на събитието бяха  Мариана Бакалска – психолог, консултант към Уницеф, Венета Захариева – Център за майчино и детско здраве, Астрид Гутиере – майка на Самуел от Колумбия. Учителите бяха подготвили интересна презентация с фотоси за расите, етносите, традициите и обичаите, съжителството на общностите в България- единство в многообразието.
В.Захариева увлекателно разказа на децата за обичаите на ромите в България, Астрид провокира любознателността на децата с разказ за традициите и празниците в Колумбия, показа  различни предмети, изработени от дърво, палмови листа, семена и др.
Изработихме екипно интерактивна книжка  „Малка книжка за голямо приятелство“,  чрез която децата могат да научат за празници и обичаи,  традиционни за различни културни общности у нас. В книжката включихме рисунки на децата от детската градина, снимки, предоставени от родителите на деца от различни етноси за техните празници и обичаи, 3 приказки,  картини за децата по света и др. Идеята е книжките да се използват в ситуации, свързани с интеркултурното образование на децата. Тя дава възможност децата да сравняват норми на поведение в културно различен, битов и празничен контекст, възпитава се толерантност към културните различия.
Инициативата беше подкрепена финансово от Сдружение "Възможности без граници".



















Няма коментари:

Публикуване на коментар