петък, 8 юни 2018 г.

Приобщаващо образование


На  7 юни в РУО Сливен се проведе информационен семинар за споделяне на добри практики в областта на приобщаващото образование. Семинарът се организира от РЦПППО – Сливен с подкрепата на РУО Сливен.  С доклади и презентации се включиха 20 участника от област Сливен –учители, педагогически съветници, психолози.
От нашата детска градина участие във форума взе Донка Василева – старши учител с доклад в едно от тематичните  направления – „Участие на деца и ученици в условията на приобщаваща среда, в извънкласни и извънучилищни дейности на детската градина, училището, ЦСОП, РЦПППО. В доклада се описва 4 годишния опит на екипа,  като работещ модел за подкрепа на личностното развитие в зависимост от индивидуалните потребности на децата, осигуряване на подходяща физическа, психическа и социална среда за развитие на способностите и уменията им. Две от децата в групата са деца със специални образователни потребности. Децата са в детската градина още от яслена възраст. Едното дете е с езиково-говорно нарушение – разстройство на експресивната реч, а другото с генерализирано разстройство на психичното развитие – аутизъм със значително нарушено ниво на функциониране.
Участието на педагозите от ДГ ‚“Елица“ в проект „Заедно от детската градина”, разнообразните форми на работа с децата, методите, използвани в ежедневната работа, прилагането на  информационните и комуникативни технологии в обучението, ползотворното и ефективно партньорството на учителите в групата и специалистите от екипа през годините допринесе за напредък в развитието и при двете деца. Огромен принос имат и родителите, с които ежедневно се обменя опит и информация за живота и поведението на децата в детската градина и семейството.
Включването на децата със специфични образователни потребности от най-ранна детска възраст в детската градина има важно значение за развитието на техния потенциал и успешен преход към училище. То носи дълготрайни ползи за всички деца и обществото като цяло. Съвместното общуване учи децата да приемат и уважават различните, което е предпоставка за израстването им в толерантни и приемащи индивидуалните особености възрастни.
Целият доклад може да се види в сайта на ДГ "Елица"- меню "Обучение" - Приобщаващо образование.

Няма коментари:

Публикуване на коментар