вторник, 20 март 2018 г.

Театърът и детето


Културата е онзи неоскверним двигател на душата, който трябва да съществува, за да има съзнателно и съзидателно общество. Кукленият театър в частност е тази брънка на културата, която най-непосредствено достига до бъдещето на това общество – децата.  
Кукленият театър е едно от най-забавните занимания за най-малките – за тях той е вълшебство. Той ги вълнува, радва, вдъхновява. Провокира ги да откликват непринудено на ситуациите. Детето искрено вярва и инстинктивно се вживява в случващото се на сцената – смее се, съпреживява, спонтанно подвиква на изпадналите в опасност сценични герои да се пазят...  Сетивно-емоционалното възприемане на любими куклени герои оформя представите за красиво и добро в поведението, развива въображението, асоциативното мислене и асоциативната памет.
Светът на куклите е изначалният свят, даряващ на човека различното, другото, доброто... Светът, в който всеки, от малък, може да намери търсения отговор, да долови скритата поука, забавното намигане, катарзиса. Няма по-голяма магия от театъра.
Театърът може да докосне въображението, да породи любопитство или да запали артистичен импулс. Съдържа в себе си изключителен ресурс, свързващ много области на знанието: история, география, език и още много други. Театърът е комплексно изкуство, в което присъстват литературата, музиката, живописта, танца, архитектурата, дизайна.
Именно поради тази своя специфика, досегът с театралното изкуство помага за духовното израстване на децата, формиране на усет към красивото, обогатява ценностната им система, художествен поглед, образно мислене и въображение. Поради тези причини е важно да се водят децата на театър още от ранна възраст, както и по-късно, когато са в училище.
От друга страна театралните групи учат децата на важни ценности като ангажираност и отдаденост. Програмите за сценични изкуства предлагат такива ползи за децата, като придобиване на познания за нещата, те научават в действие кои са те и какво могат да правят. Най-важното е, че театърът учи децата как като пораснат и да станат възрастните, които биха искали да бъдат. Помага им също да се научат да разбират и приемат другите. Ето защо театърът играе огромна роля в развитието на децата, били те актьори или зрители.
Не е лесно да се разкаже увлекателно и интересно една приказка, особено от  най-малките – тези, които имат оскъден опит и голямо любопитство. Театралното й представяне е вярната следа, най-прекият и приятен път към детското въображение. Театрално поднесената приказка стимулира абстрактното мислене, стимулира развитието на детето.
Малките деца непрекъснато възприемат света и отразяват своите впечатления и представи за него в играта. Чрез кукления театър ги стимулираме да мислят сами, да създават и изразяват това, което искат да споделят с нас, това, което ги вълнува.
Освен професионалните постановки, подходящи форми на театър в условията в детската градина, в къщи или в училището са малките (мобилни) театрални форми – куклени етюди, театър на маса, музикално театрални импровизации... Куклен театър може да се играе с импровизирани кукли – с тях може да се направи представление, спектакъл-приказка, спектакъл-игра. Забавно, въздействащо и възпитаващо, увличащо децата...
Така светът наоколо става вълшебен, става интересен – и за възприемане, и за пресъздаване...

Няма коментари:

Публикуване на коментар