вторник, 6 март 2018 г.

Доброто трябва да тържествува, но не само за ден, а всеки ден!




В края на месец февруари ДГ "Елица" се включи в инициативата на УНИЦЕФ- „Ден на розовата фланелка“!  Всяка година последната сряда на февруари е известна като Международен ден за борба с тормоза. На този ден участниците носят розово, за да символизират своята позиция.
В организирани занимания децата споделиха как могат да развиват успешни отношения помежду си и да разграничават добронамереното от насилствено поведение. Разглеждаха и обсъждаха сюжетни картини  и илюстрации с представени различни типове отношения - приятелско, негативно и агресивно. Различаваха добро и неприемливо поведение, оценяваха представени случки, близки до техния опит и обясняваха, защо не възприемат определени действия.  Оприличаваха  се с героите с позитивно поведение.
Децата обсъждаха постъпките на героите от „Приказки за ценностите”, като оценяха приятелството между тях, взаимопомощта. Разговаряха и споделяха, как биха постъпили на мястото на всеки персонаж,  колко важно е да бъдеш приятел и да помагаш на някой, който се нуждае от помощ.
Логопедът на детската градина – Т.Узунова, облечена в розова фланелка, привлече вниманието на децата с интересни ролеви игри – „Кажи ми добра дума”, „Слонове”, „Сляпо доверие”, „Мястото до мен е свободно, да дойде да седне…”, „Щастлив съм когато…”,  „Подарявам ти това сърчице, защото…”, „Маратон на прегръдките“ . Участниците уверено и отговорно си помагаха взаимно, споделяха свои мисли, чувства и обсъждаха как да бъдат толерантни, съпричастни и добронамерени към всички. Слушаха с интерес терапевтичните приказки „Приказка за добротата”, „Какво е да имаш приятел”; „Вълшебството на добрите дела”, „Приказка за усмивката”, „Тъжното момченце”.
                     С рисунки и постери децата направиха специални пана и табла на приятелството и добрите взаимоотношения. В творчески дейности изработиха  розови цветя и сърчица, които подариха на приятели и близки, като символ на съпричастност и толерантност.
                     С всички дейности децата показаха своето отношение към добрите постъпки и казаха "ДА" на приятелството и толерантността. Според малчуганите важно е да ценим малките жестове и да не забравяме, че добрата дума е безценна.

Инициативата се проведе по Плана на Координационния съвет   за справяне с тормоза.































Няма коментари:

Публикуване на коментар